Quantcast
Channel: Yazılım – comTalks
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16

2020 yılında mobil teknolojilerin hızlı yükselişi ve 50 milyar mobil cihaz

$
0
0

Mobil genişbant teknolojileri hayatımızı hızla değiştirmeye devam ediyor. Bu degisim içerisinde çıgır açan uygulamaların etkili oldugu sektörlerden biri de hiç süphesiz “ulaşım” olarak öne çıkıyor.

Akıllı Ulaşım teknolojileri; kısalan seyahat süreleriyle çevreye daha az zarar veriyor, entegre iletişim sistemleri kaza anında acil müdahaleye zemin hazırlıyor, lojistik alanında ileri seviye bir filo yönetimi kuruyor. Özetle ulaşımda mobil genişbant teknolojilerinin kullanımı bireylerin yaşamını kolaylaştırırken, kurumların isleyisinde de maliyet ve zaman yönetimini dogru yöneterek etkinligi artırıyor.

Çevreci Bir Yaklaşım ile hizmetler sunulacak

Ulaşımda genişbant teknolojisi hayatı kolaylastıran pek çok çözümü hayatımıza katacak. Hatta bununla da kalmayıp ‘sürdürülebilirlik’ anlamında pek çok faydayı da beraberinde getirecek.

Mobil genişbant teknolojileriyle birlikte gelen “akıllı ulaşım teknolojileri”, seyahat rotasının planlamasından, çevreci sürüşe kadar pek çok farklı yöntemle seyahat sürelerinin kısalmasını sağlayarak karbon salımının azalmasına ciddi katkı saglayacak. Karayolları, demiryolları, havacılık ve denizcilik alanlarında akıllı teknolojilerin kullanımıyla birlikte ulaştırma altyapı ve kullanılan araçlarda önemli yenilikler bizleri bekliyor olacak.


Video 2020 Mobil İletişim yol haritasını simgeliyor. Global İstatistikleri ile geçtiğimiz 2 yılın en dikkat çekici video’su olmuştur.Bir çok konferansta açılış jenereği olarak kullanışmıştır.

Dünya genelinde sadece karayollarındaki karmaşa ve sıkışıklığın küresel olarak yaratılan milli hasılanın yüzde 1′i kadar maliyet yükü getirmesi, bunun da 115 milyar euro’ya işaret ediyor olması ulaşıma yapılacak olan “akıllı” yatırımların önemini açıkça ortaya koyuyor. Yapılacak olan yatırımlara bakıldıgında, her yıl ortalama olarak yollarda kazalar sonucu hayatını kaybeden sayısının 40 bin kişi oldugu, karbon emisyonunun hızla yayıldığı dünyada bu seviyelerin aşağı çekilmesinde önemli rolü olması kaçınılmaz görünüyor.

Anlık olarak aldığı bilgileri analiz ederek, gerçek zamanlı trafik bilgilerini içeren bir sistem, araçların gerçek hızlarının bir algoritma ile hesaplanarak trafik yogunluk haritalarının olusturulmasına aracılık ediyor. Karayolları birimleri ve operatörlerin isbirligiyle olusturulan bu sistem SMS ve MMS tabanlı olarak da servis sunabiliyor.

Trafik Yoğunlugunda Uyarıyor

Mobil genişbant teknolojileriyle kurulacak olan “trafik yoğunluk uyarı sistemi” kazalara bağlı yoğunlugu sürücüye önceden bildiren bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Trafik bilgilerini tek merkezden toplayan ve görüntüleyen bu sistem sürücülerin alternatif rotalara yönlenmesine aracılık ediyor. Bu sistem aynı zamanda e-Çağrı sistemiyle birlikte uyum içinde çalışıp, kullanıcılara sagladıgı yararları ilgili kamu birimleri ve operatörler için de maliyet azaltıcı bir uygulama olarak paylaşıyor.

Brezilya’da 3G Destekli Otobüsler son dönemlerini yaşıyorlar çünkü artık 4G’ye geçiş gündem de.

Brezilya’nın Curitiba kentinde dünyanın ilk üçüncü nesil (3G) şebeke bağlantılı otobüs terminal ağı projesine Ericsson ile Dataprom ortaklığıyla imzalanmıştı. Bu imza toplantısına ben de katılmıştım ve yakından ilgili biri olarak net bir şekilde sizlere aktarabiliyorum. Elektronik bilet ve filo yönetim sistemi de bu uygulamanın birer parçası durumunda. Bu sayede filolar hakkında detaylı bilgileri ve rotaları monitör etmek, duraga varış zamanı, hız, yolculuğun mesafesi, tarih, varış ve kalkış bilgilerini mobil hızlı internet erisimi üzerinden elde etmek mümkün oluyor.

Kentte uygulanan bu yeni servis, uluslararası alanda büyük ilgi çekerken, yeni nesil pek çok hizmete de arıcılık ediyor. Dataprom, Brezilya’da toplu taşımacılıkta “makineden makineye iletisim” (M2M) alanında iş yaptıklarını, Ericsson’un mobil genişbant çözümlerini kullanarak, müsterilerine filolarını yönetmede ve iş geliştirmede yeni nesil çözümler sunduklarını söylüyor.

Bu tip mobil genişbant çözümleri 2020′de 50 milyar cihazın bağlanması yönündeki vizyonunun önemli bir parçasını olusturuyor. Ericsson’un Latin Amerika’da İş Geliştirme biriminin başındaki isim olan Eduardo Ricotta, Ericsson’un geliştirdigi modüllerinin makinelerin birbiriyle iletişiminde de öne çıktıgını ve dünyada yeni birçok açılımı beraberinde getireceğini belirtiyor.

Dünya Bilişim Teknolojileri sektörünün geleceği mobil teknolojilerde ve mobil iletişim hizmetlerinde yaşanacak. Katma değerli hizmetler arenasında insan ve çevre odaklı projelerin egemen olacağı bir ortamı sıklıkla göreceğiz. Küresel mobil iletişim ağı her geçen gün etrafımızı sarmaya devam ederken katma değerli hizmet sunmada mobil operatörlerin iş yüküde giderek artacak.

comTalks artık 100′ler kulübünde ;)

Değerli okuyucular yayına başladığımız Kasım 2010 itibariyle sürekli yükselen bir ziyaretçi ve takipki sayısına ulaştık. Yazdığımız her yazı paylaştığımız her konu için ayrı bir sosyal sorumluluk bilincinde hareket ederek değer verdik. Çünkü Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörüne katkı sunarken faydalı ve bilgi gücüne katma değer sağlamak adına önemli bir görevi üstlendik. Nisan ayına kadar bir çok platformdan konferanslar, davetler aldık. Çeşitli basılı ve dijital yayın kuruluşları yazılarımıza ilgi göstererek mecralarında paylaşımlarımıza yer verdiler.

Şunu söylemek istiyorum ki, comTalks ekibinde yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum. Çünkü şu anda yola devam ettiğimiz 6 kişilik ekibimizin her biri kendi alanlarında başarılı sektörlerinde etkili projelere imza atan kişilerden oluşuyor.

Ve gelgelelim 100′ler kulübü meselesine :) Her pazartesi yeni bir haftanın başlangıcında sizlere Bilişim Teknolojileri konusunda paylaşımlarda bulunuyorum. Bu yazımı biraz uzun tuttum çünkü comTalks’da 100′cü yazı bana kısmet oldu ve özel bir konuda paylaşımda bulunmak istedim. Ayrıca bu hafta içerisinde yine birbirinden önemli yazıları göreceksiniz.

Son olarak, comTalks’a verdiğiniz destek ve gösterdiğiniz ilgileriniz için teşekkürlerimi sunuyorum. Tüm comTalks okuyucularına güzel verimli ve keyifli bir hafta dilerken yükselen grafiği ile comTalks sektörümüze etkili ve katma değerli paylaşımlarına büyük bir ilgiyle devam edecektir. Sevgilerle.

The post 2020 yılında mobil teknolojilerin hızlı yükselişi ve 50 milyar mobil cihaz appeared first on comTalks.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 16

Latest Images